500g makaronu penne (grube rurki)
średni brokuł
400g pieczarek
cebula
2 ząbki czosnku
kawałek korzenia imbiru (niekoniecznie)
zioła prowansalskie
słodka papryka
chili
sól, pieprz
olej do smażenia i wysmarowania naczynia żaroodpornego
sos serowy z paczki lub własnej roboty (ja używam z paczki)
ser żółty
Przygotowanie:
Makaron ugotować według przepisu na opakowaniu. Brokuł podzielić na małe cząstki i uparować lub ugotować na półmiękko.
Pieczarki pokroić w plasterki, cebulę w kosteczkę, oba te składniki usmażyć dodając przyprawy, czosnek przeciśnięty przez praskę i (niekoniecznie) drobno posiekany imbir.
Przygotować sos serowy, ser zetrzeć na tarce o grubych oczkach. Wszystkie składniki dokładnie wymieszać, zostawiając 1/3 sera do posypania zapiekanki (brokuły najlepiej dodać do mieszania na samym końcu, aby się nie rozpadły).
Naczynie żaroodporne wysmarować tłuszczem, przełożyć do niego zapiekankę i posypać z góry serem i przyprawami (zioła, papryka, chilli, co kto lubi). Zapiekać w piekarniku nagrzanym do 180 stopni około 45 minut w zamkniętym naczyniu żaroodpornym. 5 minut przed końcem zapiekania ściągnąć pokrywkę, aby ser zrobił się chrupiący. Smacznego!
Nadesłał(a) ryfka,
dnia: 2009-04-30 12:27:10.52
Przepis nie został skopiowany z żadnej publikacji, papierowej ani elektronicznej.