Makaron z grzybkami po tajsku
Potrawa przygotowywana w tradycyjny tajlandzki sposób.
Rodzaj diety: wegańska
Składniki:
makaron nudle (w zastępstwie może być spaghetti)
sól
200g młodych pieczarek
250g chińskich grzybków shiitake
2 młode cebulki
3 ząbki czosnku
ok. 2,5 cm korzenia imbiru
strączek chilli (jeśli lubisz na ostro)
sos sojowy
2 łyżki soku z limonki
olej do smażenia
do podania:
pół kapusty pekińskiej, poszatkowanej w cienkie paseczki
3 łyżki prażonych orzeszków ziemnych, zmiażdżonych
Przygotowanie:
Ugotować makaron. Poszatkować grzyby. Shitake, jeśli są suszone, namoczyć, odkroić ogonki, kapelusze pokroić w plasterki. Czosnek zmiażdżyć, cebulki i imbir drobno posiekać. Chili również.
W głębokiej patelni rozgrzać olej, wrzucić cebulki, czosnek i imbir, zeszklić. Dodać pieczarki, shiitake i chilli i obficie zalać sosem sojowym. Dusić około 5 minut.
Na koniec dodać sok z limonki. Wrzucić na patelnię ugotowany makaron i wszystko dokładnie wymieszać. Podawać wyłożone na kapustę pekińską i posypane orzeszkami ziemnymi.
Wskazówki i uwagi:
Jeśli danie będzie zbyt suche, można dodać więcej sosu sojowego.
Twoje zapiski: