puszka.pl - pysznie!

Makaron z grzybkami po tajsku

Potrawa przygotowywana w tradycyjny tajlandzki sposób.


Rodzaj diety: wegańska

Składniki:

makaron nudle (w zastępstwie może być spaghetti)
sól
200g młodych pieczarek
250g chińskich grzybków shiitake
2 młode cebulki
3 ząbki czosnku
ok. 2,5 cm korzenia imbiru
strączek chilli (jeśli lubisz na ostro)
sos sojowy
2 łyżki soku z limonki
olej do smażenia

do podania:
pół kapusty pekińskiej, poszatkowanej w cienkie paseczki
3 łyżki prażonych orzeszków ziemnych, zmiażdżonych

Przygotowanie:

Ugotować makaron. Poszatkować grzyby. Shitake, jeśli są suszone, namoczyć, odkroić ogonki, kapelusze pokroić w plasterki. Czosnek zmiażdżyć, cebulki i imbir drobno posiekać. Chili również.

W głębokiej patelni rozgrzać olej, wrzucić cebulki, czosnek i imbir, zeszklić. Dodać pieczarki, shiitake i chilli i obficie zalać sosem sojowym. Dusić około 5 minut.

Na koniec dodać sok z limonki. Wrzucić na patelnię ugotowany makaron i wszystko dokładnie wymieszać. Podawać wyłożone na kapustę pekińską i posypane orzeszkami ziemnymi.

Wskazówki i uwagi:

Jeśli danie będzie zbyt suche, można dodać więcej sosu sojowego.
Nadesłał(a) ryfka, dnia: 2009-04-30 12:38:52.969
Przepis nie został skopiowany z żadnej publikacji, papierowej ani elektronicznej.

Twoje zapiski: