puszka.pl - pysznie!

Paella wegetariańska z papryką i pieczarkami (zapiekana)

Przepis pochodzi z kuchni hiszpańskiej


Rodzaj diety: wegańska

Składniki: dla 3 osób

500g ryżu paella (drobny okrągły ryż), można go zastąpić innym
3 kolorowe papryki
200g pieczarek
oliwka z oliwek do smażenia
2 ząbki czosnku
strączek czerwonej chilli
sól
pieprz
mieszanka ziół
papryka słodka i ostra
warzywna kostka rosołowa

mała puszka groszku
mała puszka czerwonej fasoli
odrobinę soku z limonki
opcjonalnie parmezan do posypania

Przygotowanie:

Papryki posiekać w kostkę, pieczarki w plasterki. Na patelni rozgrzać oliwkę z oliwek, wrzucić paprykę. Smażyć chwilę, aż lekko zmięknie, dorzucając pod koniec czosnek przeciśnięty przez praskę. Dodać surowy ryż i smażyć przez 10 minut często mieszając.

Całość przełożyć do naczynia żaroodpornego, dodać pieczarki, posiekane drobno chilli (z pestkami, jeśli danie ma być bardziej ostre) i przyprawy. Kostkę rosołową rozpuścić w około 750ml wody i wlać całość do naczynia żaroodpornego. Dokładnie wymieszać.

Naczynie przykryć, aby woda zbyt szybko nie odparowała i włożyć do piekarnika rozgrzanego do temperatury 180 stopni C. Od czasu do czasu mieszać, aby ryż równomiernie naciągał wodą. Potrawa jest gotowa, gdy ryż będzie al dente (około 30-40 minut).

Po wyciągnięciu naczynia dodać opłukany groszek i fasolę, skropić sokiem z limonki. Dokładnie wymieszać. Już na talerzu potrawę można posypać startym parmezanem. Smacznego!

Wskazówki i uwagi:

Gdyby z jakichś powodów podczas zapiekania zabrakło wody (gdy ryż jeszcze nie jest gotowy) można podlać jeszcze odrobiną wody
Nadesłał(a) ryfka, dnia: Apr 16, 2009
Źródło/autor przepisu: przepis mojego męża

Twoje zapiski: