puszka.pl - pysznie!

Rolada z sera żółtego

Świetna jako przystawka.


Rodzaj diety: lakto-ovo-wege

Składniki:

35-40 dkg sera gouda, zapróżniowanego w oryginalnym opakowaniu
4 jajka
pęczek szczypiorku
4 rzodkiewki
kremowy serek topiony
płaska łyżka masła
bazylia
papryka słodka
sól
pieprz

Przygotowanie:

Farsz: Jajka ugotować, szczypior drobno posiekać, rzodkiewki zetrzeć na tarce o małych oczkach. Wszystkie składniki oprócz sera żółtego wrzucić do miski i dokładnie wymieszać, najlepiej rozgniatając widelcem. Przy wrzucaniu rzodkiewki należy dokładnie odcisnąć z niej wodę. Doprawić według gustu.

W garnku zagotować wodę, maksymalnie zmniejszyć gaz (woda nie może się gotować) i wrzucić do garnka ser w folii. Przykryć garnek.

Po 20 minutach wyciągnąć ser, ściągnąć z niego folię i rozwałkować na kształt prostokątu. Na całej powierzchni rozsmarować niezbyt grubo farsz i zwinąć całość jak roladę. Owinąć folią aluminiową i wsadzić do lodówki. Po paru godzinach ser stwardnieje i rolada jest gotowa do jedzenia. Należy kroić ją w plasterki i jeść na chlebie. Smacznego!

Wskazówki i uwagi:

Jeśli zostanie trochę farszu można zrobić jajka faszerowane albo użyć jako pasty do chleba.
Nadesłał(a) ryfka, dnia: 2009-04-15 19:18:09.082
Źródło/autor przepisu: przepis mojej teściowej

Twoje zapiski: