puszka.pl - pysznie!

Zupa fasolowa z grzankami czosnkowymi we włoskim stylu


Rodzaj diety: lakto-wege

Składniki: dla 5 osób

biała fasola perłowa
3 ziemniaki
3 pomidory
ryż
sól
pieprz
zioła prowansalskie
ser żółty (opcjonalnie)

grzanki czosnkowe:
2 ząbki czosnku
3 łyżki masła
parę kromek chleba

Przygotowanie:

Fasolę namoczyć na noc.

Pokrojone w kostkę ziemniaki i fasolę zalać wodą, gotować około 20 minut. W tym czasie sparzyć pomidory, obrać je ze skórki i pokroić w ćwiartki wyciągając szypułkę. Do zupy dodać pomidory i opłukany ryż, doprawić solą, pieprzem i ziołami prowansalskimi, gotować kolejne 20 minut.

Po nalaniu zupy do miseczki można posypać ją odrobiną startego sera żółtego.

Aby zrobić masło czosnkowe należy wymieszać masło z przeciśniętym przez praskę czosnkiem i solą. Chleb opiekać w opiekaczu albo w piekarniku i smarować masłem.

Wskazówki i uwagi:

Zupka powinna być zrobiona w takiej ilości, aby zjeść ją pierwszego dnia, bo jak wiadomo ryż naciągnie wodą i z zupki zrobi się danie.
Nadesłał(a) ryfka, dnia: Apr 15, 2009
Przepis nie został skopiowany z żadnej publikacji, papierowej ani elektronicznej.

Twoje zapiski: