puszka.pl - pysznie!

Zupa jogurtowa

Dość szybka w przygotowaniu, bardzo rozgrzewająca i sycąca, szczególnie na zimowe dni.


Rodzaj diety: lakto-ovo-wege

Składniki: dla 4 osób

1 cebula
2 łyżki oleju do smażenia
woreczek ryżu (100-125g)
2 kostki bulionu warzywnego
1 jajko
łyżka mąki
jogurt naturalny 400g
0,5 do 1 łyżeczki chili
sól
pieprz

Przygotowanie:

Cebulę szklimy na oleju, dodajemy ryż (wsypany luzem, nie w woreczku:)) i zalewamy gorącą wodą (1 litr). Wrzucamy kostki bulionowe i gotujemy około 15 minut.

W międzyczasie mieszamy jajko, mąkę i jogurt (mąkę można np. rozprowadzić najpierw w małej ilości jogurtu). Dolewamy mieszając do gotującego się bulionu i na małym ogniu doprowadzamy do zagotowania. Pozwalamy zupie 2-3 minuty wrzeć. Dodajemy następnie, zależnie od upodobań, pół do całej łyżeczki ostrego chili, sól i pieprz. Serwujemy gorące.

Wskazówki i uwagi:

Zupa pochodzi z Turcji. Ja przepadam za nią, mogę ją jeść także na zimno, przyjmuje wtedy taką półstałą konsystencję, podgrzana powraca do płynności. Nie spotkałem nikogo, kto po skosztowaniu by się rozczarował, za wyjątkiem gotowania na spływie kajakowym kiedyś dla 20 osób, gdy pomyliłem 7 łyżeczek chili z 7 łyżkami... To były szczytowe moje popisy w skali Scoville'a. Ale i tak ją zjedliśmy...
Nadesłał(a) zabrzanin, dnia: Apr 14, 2009
Źródło/autor przepisu: Inspirowane przepisem z "Kuchni wegetariańskiej świata" Angeliki Ilies

Twoje zapiski: