puszka.pl - pysznie!

Pasztet z czerwonej soczewicy z dodatkiem ciecierzycy

Jest naprawdę przepyszny i cuuuudownie pachnie :P


Rodzaj diety: lakto-ovo-wege

Składniki:

300 g czerwonej soczewicy (suchego ziarna)
100 g ciecierzycy (suchego ziarna)
2 cebule
oliwa z oliwek do smażenia
jajko
2 ząbki czosnku
kumin
pieprz
sól
pieprz ziołowy
gałka muszkatołowa
majeranek
ew. otręby pszenne, bułka tarta lub płatki owsiane (w zależności czy gęstość będzie dobra)
+ odrobina masła/oleju i bułka tarta do wysypania formy

Przygotowanie:

Soczewicę ugotować, ciecierzycę (wcześniej namoczoną przez noc) także. Zmielić razem. Cebulę pokroić i podsmażyć na oliwie z oliwek. Podsmażoną cebulkę - także zmieloną - dodać do masy razem z oliwą ze smażenia.

Dodać jajko, wyciśnięty czosnek, wymieszać razem. Dodać przyprawy do smaku (kuminu raczej niedużo, gałki też, resztę według upodobania). Jeśli pasztet będzie za rzadki należy dodać albo otrębów pszennych (nie zmieniają smaku, a zagęszczają), bułki tartej albo płatków owsianych. Ja stosuję otręby.

Formę wyłożyć folią, wysmarować ją masłem i oprószyć bułką tartą. Całą masę wyłożyć do tak przygotowanej formy. Na wierzch można położyć wiórki masła, będzie się ładniej piekło :)

Piec około godziny w 180 st. C.
Nadesłał(a) katasza, dnia: Feb 14, 2009
Przepis nie został skopiowany z żadnej publikacji, papierowej ani elektronicznej.

Twoje zapiski: