puszka.pl - pysznie!

Kotlety jaglano-soczewicowe ze słonecznikiem

Super przekąska, chrupiące na zewnątrz, miękkie w środku ;)


Rodzaj diety: wegańska

Składniki:

20 dag pietruszki
50 dag selera
12 czubatych łyżek kaszy jaglanej + 2,5 szklanki wrzątku i sól
10 czubatych łyżek soczewicy zielonej
10 dag słonecznika
2 łyżki oliwy z oliwek do masy
sól morska – 1 czubata łyżeczka
1 opakowanie pieprzu ziołowego
3 łyżki pietruszki suszonej
1 łyżka oliwy do wysmarowania blachy lub papier do pieczenia

Przygotowanie:

Ugotować na parze pietruszkę, selera (ok. 25 min). Ugotować kaszę (ok. 40 min) i soczewicę (ok. 40 min - odcedzić).

Uprażyć bez tłuszczu słonecznik, zemleć go. Mielony słonecznik dodać do CIEPŁEJ soczewicy i dokładnie wymieszać widelcem, ugniatając masę.

Zemleć ZIMNĄ soczewicę ze słonecznikiem, ZIMNĄ kaszę i warzywa. Wyrobić masę, dodać przyprawy i oliwę, wyrobić masę. Uformować kule (używając łyżki do lodów maczanej w wodzie i zwilżając ręce wodą) i ułożyć na papierze do pieczenia. Piec w temp 200 st. C (termoobieg) po 25 min z każdej strony.

Kulki są miękkie, więc trzeba postępować delikatnie, żeby się nie rozpadły. Po upieczeniu pozostawić w wyłączonym piekarniku (uchylone drzwiczki) jeszcze kilka minut. Upieczone mają chrupiąca skórkę i miękki miąższ.

Wskazówki i uwagi:

Wyszły 22 kotlety. Myślę, że ta masa nadaje się też na pasztet, ale ja piekłam z niej tylko kotlety.
Nadesłał(a) martina, dnia: 2009-01-01 22:48:25.778
Przepis nie został skopiowany z żadnej publikacji, papierowej ani elektronicznej.

Twoje zapiski: