puszka.pl - pysznie!

Kotlety sojowe w occie (a'la śledzie)

Jestem wegetarianinem, ale tęsknię za smakami mięsnymi... Przygotowywałem właśnie na święta "rybę po grecku bez ryby", gdy naszła mnie myśl, że można zrobić zamiast śledzi opiekanych w occie to samo w oparciu o kotlety sojowe :))) Przed chwilą skosztowałem pierwszej próbki (5 godzin po przygotowaniu potrawy) - jest świetnie :)))


Rodzaj diety: ovo-wege

Składniki: dla 6 osób

2 paczki kotletów sojowych
1 kostka bulionu warzywnego
3 jaja
bułka tarta
szczypta przyprawy warzywnej (opcjonalnie)
3 łyżki mąki (opcjonalnie)
olej do smażenia

zalewa octowa:
2 cebule (duże)
oliwa do smażenia
3/4 szklanki octu
2 liście laurowe
15 ziaren ziela angielskiego
łyżeczka soli
łyżeczka pieprzu
łyżka cukru

Przygotowanie:

2 paczki kotletów sojowych przyrządzić zgodnie z opisem na opakowaniu, czyli zwykle ugotować z dodatkiem kostki bulionowej przez ok. 5 min., następnie obtoczyć w jajku (zwykle dodaje do niego troszkę soli i pieprzu) i bułce tartej (często dodaję do niej przyprawy warzywnej), następnie usmażyć na oleju. Ja używam do obtaczania także mąki (w kolejności: mąka, jajko, bułka).

Zalewa:
2 duże cebule zeszklić na oliwie. Na patelnię (głęboką) wlać 1 l wody i 3/4 szklanki octu. Dodać 2 liście laurowe, ziele angielskie, sól, pieprz, cukier. Dodać usmażoną cebulę. Gotować 20 minut na wolnym ogniu.

Kotlety zalać gorącą zalewą. Do spożycia są dobre na drugi dzień.
Nadesłał(a) ~Maciek Śliwa, dnia: Dec 30, 2008
Przepis nie został skopiowany z żadnej publikacji, papierowej ani elektronicznej.

Twoje zapiski: