1 i 1/4 szklanki zielonej soczewicy
10 pieczarek
1/2 czerwonej papryki
mały por
namoczona grahamka
jajko
1/2 słoiczka przecieru pomidorowego
sól
pieprz
majeranek
bułka tarta
olej do smażenia
Przygotowanie:
Soczewicę ugotować i podusić (utłuc) tłuczkiem do ziemniaków. Pieczarki zetrzeć na tarce o grubych oczkach, podsmażyć i dodać do soczewicy. Do tego dodać drobno pokrojoną paprykę i por, odciśniętą bułkę, jajko, przecier, przyprawy.
Formować krokiety, panierować w bułce tartej i smażyć na oleju.
Wskazówki i uwagi:
Można dodać posiekany czosnek.
Nadesłał(a) isadora,
dnia: 2008-12-28 20:19:38.552
Przepis nie został skopiowany z żadnej publikacji, papierowej ani elektronicznej.