Ciasto korzenne z Mora Sul (z mąki kukurydzianej)
Rodzaj diety: wegańska
Składniki:
foremka 15 x 8 x 7 cm
ciasto:
szkl. mąki kukurydzianej
1/2 szkl. syropu - słodu - miodu daktylowego (kupnego lub
zrobionego z suszonych daktyli)
1/2 szkl. mleka sojowego
mały, dojrzały banan
5 suszonych daktyli bez pestek
łyżka skórki z cytryny
3 łyżki posiekanych orzechów włoskich
łyżka przyprawy korzennej - piernikowej
1/5 łyżeczki soli morskiej
1/4 łyżeczki sody
orzechy włoskie do dekoracji
polewa:
2,5 łyżki kakao
łyżka rumu
1/4 szkl. syropu - słodu - miodu daktylowego
+ olej z pestek winogron i kasza manna do przygotowania formy
Przygotowanie:
Daktyle drobno pokroić. Skórkę cytrynową umyć, usunąć białą część, pokroić w drobną kostkę, namoczyć w gorącej wodzie. Banana obrać i zmiksować.
Do małego garnka wlać syrop daktylowy i mleko sojowe, zagotować, wsypać przyprawę korzenną i sól, lekko ostudzić.
Do ostudzonej mikstury dodać zmiksowanego banana, mąkę kukurydzianą, sodę, daktyle, orzechy, skórkę cytrynową, dokładnie wymieszać, przełożyć do wysmarowanej olejem i wysypaną kaszą manną foremki. Foremkę wstawić do nagrzanego piekarnika i upiec - w odpowiednim momencie sprawdzić patyczkiem. Wystudzić.
Składniki polewy dokładnie wymieszać, polać ciasto - i udekorować orzechami. Ciasto wyjąć z foremki po zastygnięciu polewy.
Twoje zapiski: