puszka.pl - pysznie!

Ciasto jabłkowo-cynamonowe

Przepyszne, aromatyczne ciasto. Moje ulubione ;)


Rodzaj diety: lakto-ovo-wege

Składniki:

90 dag kwaśnych jabłek
1/8 l rumu
20 dag masła
20 dag cukru
4 jajka
20 dag mąki
1 łyżeczka proszku do pieczenia
cynamon
2 łyżki kakao
12-15 dag orzechów włoskich
10 dag gorzkiej czekolady lub polewy czekoladowej

Przygotowanie:

Obierz jabłka, oczyść z gniazd nasiennych i pokrój w kostkę. Przełóż do miski, polej rumem, poczekaj chwilę. Masło utrzyj z cukrem, a gdy powstanie puszysta masa, kolejno dodawaj jajka, nie przerywając ucierania.

Mąkę wymieszaj z proszkiem do pieczenia, cynamonem i kakao, delikatnie połącz z masą maślaną. Dodaj posiekane orzechy oraz osączone jabłka i jeszcze raz wymieszaj.

Rozgrzej piekarnik do 180 stopni C. Wysmaruj masłem tortownicę, wlej ciasto, piecz 45 minut na środkowym poziomie piekarnika. Pozwól, aby upieczone ciasto "odpoczęło" przez 10 minut, a potem okrój je nożem i wyjmij z formy.

Ostudź zupełnie, wierzch udekoruj polewą czekoladową (możesz np. zrobić kratkę :))
Nadesłał(a) Dziwnograj, dnia: 2008-12-13 08:16:27.347
Źródło/autor przepisu: Gazeta wyborcza/ spotkanie z cynamonem

Twoje zapiski: