90 dag kwaśnych jabłek
1/8 l rumu
20 dag masła
20 dag cukru
4 jajka
20 dag mąki
1 łyżeczka proszku do pieczenia
cynamon
2 łyżki kakao
12-15 dag orzechów włoskich
10 dag gorzkiej czekolady lub polewy czekoladowej
Przygotowanie:
Obierz jabłka, oczyść z gniazd nasiennych i pokrój w kostkę. Przełóż do miski, polej rumem, poczekaj chwilę. Masło utrzyj z cukrem, a gdy powstanie puszysta masa, kolejno dodawaj jajka, nie przerywając ucierania.
Mąkę wymieszaj z proszkiem do pieczenia, cynamonem i kakao, delikatnie połącz z masą maślaną. Dodaj posiekane orzechy oraz osączone jabłka i jeszcze raz wymieszaj.
Rozgrzej piekarnik do 180 stopni C. Wysmaruj masłem tortownicę, wlej ciasto, piecz 45 minut na środkowym poziomie piekarnika. Pozwól, aby upieczone ciasto "odpoczęło" przez 10 minut, a potem okrój je nożem i wyjmij z formy.