puszka.pl - pysznie!

Zupa z cukini z pieczarkami

Pyszna, lekka zupka na zimowe wieczory :)


Rodzaj diety: wegańska

Składniki: dla 4 osób

4 cukinie
1 cebulka
1 ząbek czosnku
150 g pieczarek
sok z cytryny
1 łyżka oliwy z oliwek do smażenia
1 l wywaru warzywnego
2 gałązki estragonu
sól
pieprz

Przygotowanie:

Umyć cukinie, odciąć końce, a miąższ pokroić na drobne kawałki. Obrać cebulę i pokroić w drobną kostkę. Obrać czosnek. Umyć pieczarki i pokroić na cienkie plasterki. Skropić sokiem z cytryny.

Rozgrzać w garnku oliwę z oliwek i poddusić na niej cebulę. Dodać cukinię i czosnek, przykryć pokrywką i dusić ok 5 minut.

Całość zmiksować i wlać do garnka. Dodać wywar warzywny i gałązki estragonu. Przyprawić zupę.

Grzyby smażyć kilka minut na teflonowej patelni, wyjąć z zupy estragon, a wrzucić pieczarki. Gotowe :)

Wskazówki i uwagi:

Można dodać grzanki, chociaż mnie najbardziej smakuje z otrębami granulowanymi Orico (inne jakoś mi do tej zupy nie pasują, ale możecie spróbować).
Nadesłał(a) Dziwnograj, dnia: Dec 7, 2008
Źródło/autor przepisu: "Dieta spalająca tłuszcz", Christina Zacker, Sonja Mutter

Twoje zapiski: