puszka.pl - pysznie!

Fasolka "niebo w gębie"

Zarąbiście zarąbisty przepis na fasolkę: jabłuszka, marchewka i pomidorowy sos świetnie się komponują ^^ wprowadziłam kilka zmian do oryginalnego przepisu, podaję więc moją wersję :P


Rodzaj diety: wegańska

Składniki:

200 g moczonej przez noc czerwonej fasoli lub fasola z puszki
4 marchewki
2 jabłuszka
3 cebule
olej do smażenia
słoik przecieru pomidorowego
2 łyżki melasy
pół łyżki oregano
2 łyżki musztardy (najlepiej takiej z całymi ziarenkami)

Przygotowanie:

Gotujemy fasolkę aż będzie miękka, ewentualnie możemy użyć z puszki. Jabłka obieramy, usuwamy gniazda nasienne, marchewki obieramy. Marchewy i jabłka trzemy na tarce o grubych oczkach na niezbyt długie farfocle. Cebulkę siekamy.

Cebulę, marchew i jabłka wrzucamy na patelnię i smażymy na patelni. Dajemy cały słoik przecieru pomidorowego (ja lubię dużo :P), wody jak trzeba, melasę, oregano, musztardę i ugotowaną fasolę. Smażymy jeszcze kilka minut razem i jemy.
Nadesłał(a) _franca_, dnia: Nov 15, 2008
Przepis nie został skopiowany z żadnej publikacji, papierowej ani elektronicznej.

Twoje zapiski: