papier ryżowy - może być o różnej średnicy, duży lub mały
ryż
puszka groszku
puszka fasolki
200 g pieczarek
cebula
olej do głębokiego smażenia
Przygotowanie:
Ryż gotujemy. Pokrojoną cebulę smażymy wraz z pokrojonymi pieczarkami. Ryż, cebulę, pieczarki, przepłukaną fasolę i przepłukany groszek łączymy w garnku.
Papier ryżowy przygotowujemy według przepisu na opakowaniu i nadziewamy przygotowanym farszem.
Na patelnię wlewamy bardzo dużo oleju - tyle, aby zakrywał sajgonki do połowy. Rozgrzewamy go mocno i wkładamy sajgonki. Gdy się przyrumienią, odwracamy na drugą stronę. Usmażone odkładamy na papier, aby olej odsiąknął.
Wskazówki i uwagi:
Wkładając i odwracając sajgonki należy pilnować, aby się ze sobą nie stykały, bo się pozlepiają.
Nadesłał(a) Wanieczek,
dnia: 2008-11-15 21:27:04.303
Przepis nie został skopiowany z żadnej publikacji, papierowej ani elektronicznej.