Proste i smaczne, bez używania wymyślnych przypraw i składników :)
Rodzaj diety: wegańska
Składniki:
dla 2 osób
farsz: dwie duże marchewki (lub nieco ponad pół paczki mrożonej marchewki - takiej pokrojonej w kostkę)
3/4 szklanki zielonej soczewicy
pół puszki groszku
pół puszki kukurydzy
pół łyżki musztardy, najlepiej francuskiej
kminek
sól
pieprz
ciasto: niecała szklanka wody
niecała szklanka mąki
kilka łyżek mąki kukurydzianej (niekoniecznie)
z pół szklanki mleka sojowego (można wsypać takie w proszku)
szczypta soli
szczypta cukru
łyżka oleju
Ilości podaję na oko. Ważne, by wyszło typowe, lejące się ciasto.
Przygotowanie:
Soczewicę gotujemy z kminkiem niemal na papkę, musi być mięciutka. Jeśli używamy marchewki z mrożonki, dosypujemy ją do soczewicy gdzieś w połowie gotowania. Jeśli bierzemy marchew surową, dodajemy ją trochę wcześniej. Powinno się gotować nawet z 40 minut.
Gdy już wszystko będzie miękkie (fajnie, jeśli odparowała cała woda), można zestawić z ognia, dodajemy musztardę, pieprz, sól i bardzo dokładnie mieszamy. Dobrze rozgnieść wszystko widelcem (ja używam takiego metalowego czegoś z dziurkami do rozgniatania gotowanych ziemniaków na puree). Dodajemy groszek i kukurydzę, mieszamy.
Nastepnie smażymy naleśniki (najlepsze ciasto jest z blendera, bez żadnych grudek, bardzo gładkie), a potem ładujemy do nich farsz i podsmażamy jeszcze chwilę na patelni :)
Nadesłał(a) jaskrawa,
dnia: 2008-11-10 20:27:13.506
Przepis nie został skopiowany z żadnej publikacji, papierowej ani elektronicznej.