puszka.pl - pysznie!

Grykę w paprykę


Rodzaj diety: lakto-wege

Składniki: dla 1 osoby

pół dorodnej papryki
ok. 3-4 łyżki ugotowanej kaszy gryczanej, zależy od wielkości papryki
ser - ok. 3 plasterki albo "1/3 kółeczka" (może być zwykły żółty, ale mi najbardziej smakuje camembert lub ser kozi)
trochę cebuli
ew. zioła prowansalskie
ew. ketchup

Przygotowanie:

Ustawiamy piekarnik na 180-200 st. C. W czasie, gdy będzie się nagrzewał, przygotowujemy potrawę. Paprykę kroimy na pół. W filiżance mieszamy kaszę, pokrojoną cebulkę i ok. 2 pokrojone plasterki sera, ew. przyprawy.

Wykrawamy głąb papryki i wkładamy do niej mieszankę. Wkładamy do piekarnika na ok. 20 min. Pod koniec pieczenia (3-4 min.) kładziemy plasterek sera (powinien się tylko rozpuścić). Jak lubimy, to polewamy ketchupem :)

Wskazówki i uwagi:

Uwielbiam to :)
Nadesłał(a) Olenika92, dnia: Oct 26, 2008
Przepis nie został skopiowany z żadnej publikacji, papierowej ani elektronicznej.

Twoje zapiski: