W oryginalnej, wschodniej kuchni, do ścięcia białka na serek używano skał zawierających związki wapnia zamiast kwasku cytrynowego. Obecnie, w przemyśle spożywczym używa się do tego celu chlorku wapnia - CaCl2.
1 szklanka soi
0,5 łyżeczki soli
0,25 łyżeczki kwasku cytrynowego lub sok z 2 cytryn
Przygotowanie:
Wypłukać soję i namoczyć przez noc.
Zmiksować z 6 szklankami wody i przecedzić przez ściereczkę. Zmiksować ponownie z 4 szklankami i przecedzić. Mleko sojowe zagotować przez 5 minut. Po odstawieniu z ognia dodać sól i kwasek cytrynowy (sok z cytryn), mieszać przez chwilę. Po 20 minutach odcedzić serek przez durszlak. Zostawić do odcieknięcia na 2-3 godziny.
Nadesłał(a) Gandalf,
dnia: 2000-06-21 00:00:00.0
Źródło/autor przepisu: przepis ogólnie znany