cukinia
marchewka
cebula
jajko
czubata łyżka mąki pszennej
sól
pieprz
płatki kukurydziane lub bułka tarta do panierowania
olej do smażenia
Przygotowanie:
Cukinię i marchewkę zetrzeć na tarce o grubych oczkach, pokrojoną cebulę zrumienić na patelni i dodać do startych warzyw. Dodać do nich jajko i czubatą łyżkę mąki (dać tyle, żeby masa się w miarę trzymała), doprawić solą i pieprzem.
Uformować nieduże placki i panierować w rozgniecionych płatkach kukurydzianych, smażyć z obu stron na rozgrzanej patelni do momentu aż się zrumienią.
Wskazówki i uwagi:
Masa jest początkowo trudna do okiełznania, lecz kiedy placek znajdzie się na patelni kłopot z głowy, wystarczy, że jedna strona się przypiecze, a placek zachowa swój kształt.
Nadesłał(a) minago,
dnia: 2008-10-22 22:25:07.701
Przepis nie został skopiowany z żadnej publikacji, papierowej ani elektronicznej.