puszka.pl - pysznie!

Musli domowe z żurawiną i innymi bakaliami

Nie lubię kupnego musli ani crunchy - zawiera prawie same płatki owsiane, a dodatkowo cukier i kandyzowane owoce. Ja wolę dużo orzechów i naturalną słodycz! :) Dlatego też, gdy nadchodzi chłodniejsza pora roku, robię większą ilość musli i przesypuję do szklanego słoja. Żurawina jest jednym z moich ulubionych dodatków. Podobna do rodzynek, ale mało słodka, delikatnie kwaskowata i ogólnie o wiele smaczniejsza :D


Rodzaj diety: wegańska

Składniki:

* 3 szklanki płatków, owsianych lub różnych mieszanych (z pominięciem ryżowych i gryczanych)
* 2-2,5 szklanki różnych orzechów (u mnie dominują włoskie i migdały), super są też pestki słonecznika
* 1 szklanka żurawiny suszonej i ew. innych suszonych owoców (np. rodzynek, jabłek, moreli, śliwek)

Przygotowanie:

Większe orzechy, migdały i suszone owoce warto z grubsza posiekać. Wymieszać wszystkie składniki i gotowe :)

Wcześniej warto jednak zadbać o kilka kwestii. Koniecznie trzeba usunąć wszelkie fragmenty skorupek od orzechów. Warto też odrzucić resztki łupinek, jeśli jakieś zostały na pestkach słonecznika.

Robiąc na zapas większą ilość musli należy też sprawdzić czy termin przydatności do spożycia poszczególnych składników jest wystarczająco długi. Zwłaszcza jeśli chodzi o orzechy, które zawierają sporo tłuszczu.
Nadesłał(a) patrycccja, dnia: Oct 22, 2008
Przepis nie został skopiowany z żadnej publikacji, papierowej ani elektronicznej.

Twoje zapiski: