puszka.pl - pysznie!

Kotlety z soczewicy, fasoli i ryżu

Fajne, szybkie, smaczne kotleciki :)


Rodzaj diety: wegańska

Składniki: dla 4 osób

ugotowana soczewica - ok. szklanki
gotowana biała fasola typu jaś - ok. szklanki
ugotowany ryż - woreczek, czyli 250 g
garść pieczarek
suszona smażona cebula (lepiej dać świeżo smażoną wraz z pieczarkami)
czosnek, 1-2 ząbki
sól
pieprz (ja lubię świeżo zmielony)
curry albo kurkuma
trochę przyprawy do grilla (opcjonalnie)
bułka tarta (opcjonalnie do panierki)
olej do smażenia

Przygotowanie:

Ugotować soczewicę, fasolę i ryż. Ostudzić. Podsmażyć pieczarki i cebulę (jeśli używamy świeżej) dodając po zakończeniu wyciśnięty czosnek, odstawić do ostudzenia.

W tym czasie ugnieść soczewicę i fasolę (np. widelcem), wymieszać z ryżem i pieczarkami. Doprawić. Formować w małe kotleciki, obtoczyć w bułce tartej. Smażyć. Jeść :)

Wskazówki i uwagi:

Kilka kotletów mi się lekko rozpadło po dłuższym smażeniu.
Ale wyszły pyszne, ważny jest ten czosnek, który nadaje charakterek ;) Następnym razem spróbuję zamiast ryżu dać kaszę gryczaną ;) Przepis wymyśliłam spontanicznie, polecam.
Nadesłał(a) Magda-Andrzej, dnia: Oct 11, 2008
Przepis nie został skopiowany z żadnej publikacji, papierowej ani elektronicznej.

Twoje zapiski: