Racuszki z dyni, rabarbaru lub jabłek
Rodzaj diety: lakto-ovo-wege
Składniki:
dla 2 osób
2 jaja rozdzielone
4 dag cukru
5 łyżek mleka lub śmietany,
10-12 dag mąki
szczypta soli
40 dag rabarbaru lub 30 dag dyni lub jabłek
olej do smażenia
5 dag cukru pudru
Przygotowanie:
Dynię lub jabłka obrać, utrzeć na tarce o dużych otworach, rabarbar obrać, pokroić w cienkie plasterki. Żółtka utrzeć z cukrem, dodać mleko lub śmietanę,ubitą pianę z białek, przesianą mąkę,osolić do smaku, wymieszać delikatnie.
Kłaść łyżką na rozgrzany tłuszcz, smażyć z obu stron na rumiano. Posypać cukrem pudrem.
Jeść z apetytem! Smacznego i na zdrowie!
Twoje zapiski: