marchewka
pół cebuli
pietruszka
3 ząbki czosnku
sos sojowy
przyprawy do bulionu: liść laurowy, ziele angielskie, pieprz czarny w ziarenkach
olej lub oliwa
przyprawy do marynaty: sól, pieprz czarny, pieprz ziołowy, papryka ostra, oregano, majeranek, bazylia, koperek, czosnek granulowany
Przygotowanie:
Najpierw gotujemy bulion (ok. 15 minut) z warzyw z dodatkiem sosu sojowego i przypraw, wrzucamy kotlety i gotujemy. Po odsączeniu, zalewany je marynatą sporządzoną z oleju (lub oliwy) z odrobiną bulionu i przyprawami. Wsadzamy kotlety do lodówki na noc lub dwie noce:)
Kotlety wyciągamy, posypujemy troszkę solą i czosnkiem granulowanym. Następnie grillujemy na folii lub opiekamy w piekarniku, też na folii, ponieważ ściekająca oliwa narobi dużo dymu.
Wskazówki i uwagi:
Do marynaty nie żałujcie przypraw, można też podlewać kotlety w czasie grillowania.
Nadesłał(a) rondel,
dnia: 2008-12-06 13:32:17.853
Przepis nie został skopiowany z żadnej publikacji, papierowej ani elektronicznej.