puszka.pl - pysznie!

Zielono-żółta zupa z soczewicą

Zupa powstała spontanicznie z miłości do przecierów i soczewicy :) Fajna na zimę albo chłodne jesienne wieczory (chociaż ja ją również latem pałaszuję).


Rodzaj diety: wegańska

Składniki:

1/2 zielonej części pora,
1/2 cebuli,
2 ząbki czosnku,
1/3 większego selera,
1 marchewka,
1 pietruszka (korzeń, nie natka),
2 duże różyczki kalafiora,
zielona fasolka szparagowa (tak na oko, jakieś 10 sztuk :)), pomarańczowa i zielona soczewica,
przecier pomidorowy,
przyprawy: kurkuma (łyżeczka), sól morska, pieprz kolorowy, oregano, bazylia, suszone pomidory z czosnkiem, liść laurowy i... czego dusza albo podniebienie zapragną :)

Przygotowanie:

Warzywka na tarce w słupki zetrzeć, zieloną część pora pokroić na paseczki (można nożyczkami - wygodna forma), a fasolkę na kawałki krótkie. Zieloną soczewicę ugotować oddzielnie z liściem laurowym i solą morską.

Warzywa zalać wodą tak, żeby nic nie wystawało. Dodać przyprawy (można też na końcu, jak ktoś lubi, ale ja wolę, żeby od razu wszystko było). Gotować wolniutko (żeby warzywka miały szanse "puścić soki", a nie miały szansy sie rozgotować) - mają być tylko takie malutkie bąbelki :)

Pod koniec gotowania wrzucić suchą pomarańczową soczewicę (garść) - ona się bardzo szybko gotuje. Na koniec dodać zieloną soczewicę i przecier pomidorowy (jak kto lubi).

Wcinać :) Smacznego!
Nadesłał(a) Abulla, dnia: 2008-08-18 05:46:32.056
Źródło/autor przepisu: własna książka kucharska

Twoje zapiski: