puszka.pl - pysznie!

Falafel (felafel)

Bardzo popularna potrawa w krajach arabskich. Taki ichni fast food :) Podawany w chlebku pita z sałatą, pomidorami i tahini jako danie główne, bądź jako przystawka podawany na sałacie z hummusem i tahini. W Egipcie doczekał się nawet "zaszczytu" podawania w tamtejszych McDonald'sach jako... McFalafel :) Niemniej wykonanie jest super proste, smak genialny i naprawdę warto włączyć falafela w swoje menu - czy to podanego w formie kebebu z surówkami, czy też włożonego w bułkę hamburgera.


Rodzaj diety: wegańska

Składniki: na ok. 7 kotlecików

1 kubek suchej ciecierzycy (lub grochu, bobu bądź białej fasoli garbanzo)
duża cebula
2 ząbki czosnku
3 łyżeczki (ja dałam ok. 1,5) posiekanej natki pietruszki
1 łyżeczka kolendry (można dać też trochę świeżej)
1 łyżeczka kuminu
2 łyżki mąki
sól
pieprz
olej do głębokiego smażenia

Przygotowanie:

Ciecierzycę namoczyć na noc lub we wrzątku na 2 godziny.

Cebulę i czosnek posiekać. Zmiksować podane składniki. Powinna wyjść gęsta pasta. Uformować kulki wielkości piłeczki ping-pongowej, leciutko je spłaszczyć, wrzucić do głębokiego, rozgrzanego oleju i smażyć do zbrązowienia - według oryginalnego przepisu powinno to zająć 5-7 min., u mnie dosłownie po 2 minutach robią się ciemnobrązowe. I już! :)

UWAGI OD ADMINA:

W oryginalnym przepisie namoczoną ciecierzycę jeszcze się gotuje przez godzinę na malutkim ogniu, czyli nie całkiem do miękkości (nie będzie surowa, ale nie da się zmiksować na gładką, aksamitną pastę). Jednak z doświadczeń użytkowników (oraz wielu porad z sieci) wynika, że falafele z gotowanej ciecierzycy się rozpadają i najlepiej jest użyć namoczonej.

Wskazówki i uwagi:

Podawać ciepłe.
Nadesłał(a) lolituma, dnia: Aug 17, 2008
Źródło/autor przepisu: Saad Fayed, http://mideastfood.about.com/od/maindishes/r/falafelrecipe.htm

Twoje zapiski: