puszka.pl - pysznie!

Korzenne sojacze


Rodzaj diety: wegańska

Składniki: dla 3 osób

6 kotletów sojowych,
3 małe cebule,
3 łyżki oleju z pestek winogron,
1/4 szkl. wody,
2 łyżki soku z cytryny,
5 goździków,
5 liści laurowych,
14 kulek jałowca, pieprzu i ziela angielskiego,
łyżeczka gorczycy w ziarenkach i mielonej,
1/2 łyżeczki czarnego pieprzu,
1/5 łyżeczki cynamonu i kurkumy,
sól

Przygotowanie:

Kotlety sojowe namoczyć w gorącej wodzie. Gdy będą miękkie, odcisnąć z nich wodę i posypać 1/2 łyżeczki soli z obu stron. Przyprawy, oprócz gorczycy w ziarenkach, rozdrobnić.

Cebule obrać i pokroić na cienkie plasterki. W małym pojemniczku układać warstwami kotlety sojowe i cebulę, posypując wymieszanymi przyprawami, skrapiając sokiem cytrynowym i delikatnie soląc cebulę, zalać olejem wymieszanym z wodą. Zamknąć pojemniczek i wstawić go na 3 dni do lodówki.
Nadesłał(a) Shaera, dnia: Jul 4, 2008
Przepis nie został skopiowany z żadnej publikacji, papierowej ani elektronicznej.

Twoje zapiski: