6 kotletów sojowych,
3 małe cebule,
3 łyżki oleju z pestek winogron,
1/4 szkl. wody,
2 łyżki soku z cytryny,
5 goździków,
5 liści laurowych,
14 kulek jałowca, pieprzu i ziela angielskiego,
łyżeczka gorczycy w ziarenkach i mielonej,
1/2 łyżeczki czarnego pieprzu,
1/5 łyżeczki cynamonu i kurkumy,
sól
Przygotowanie:
Kotlety sojowe namoczyć w gorącej wodzie. Gdy będą miękkie, odcisnąć z nich wodę i posypać 1/2 łyżeczki soli z obu stron. Przyprawy, oprócz gorczycy w ziarenkach, rozdrobnić.
Cebule obrać i pokroić na cienkie plasterki. W małym pojemniczku układać warstwami kotlety sojowe i cebulę, posypując wymieszanymi przyprawami, skrapiając sokiem cytrynowym i delikatnie soląc cebulę, zalać olejem wymieszanym z wodą. Zamknąć pojemniczek i wstawić go na 3 dni do lodówki.
Nadesłał(a) Shaera,
dnia: 2008-07-04 16:25:20.527
Przepis nie został skopiowany z żadnej publikacji, papierowej ani elektronicznej.