puszka.pl - pysznie!

Sorbet owocowy

Świetna alternatywa dla lodów. Nieźle mrożą. Najlepiej podawać razem z tak samo zrobionymi lodami bananowymi (ew. plus kakao) i ozdobić bakaliami, suszonymi daktylami i chipsami bananowymi. Lepsze od zwykłych.


Rodzaj diety: wegańska & RAW

Składniki:

zamrożone owoce - np. wiśnie, czereśnie, truskawki, brzoskwinie, ananas, borówki, porzeczki, kiwi
ew. cukier
ew. likier

lody bananowe/kakaowe:
banan
ew. łyżka kakao
cukier waniliowy

Przygotowanie:

Owoce - co akurat się ma - wyjąć z zamrażalnika i każde osobno zmiksować za pomocą blendera. Ewentualnie dodać cukru lub jakiś dobry likier.

W czasie robienia kolejnej kulki przechowywać miseczkę w zamrażarce - jeśli jest mało smaków i porcji, jest to niekonieczne.

Lody bananowe/kakaowe: zamrozić banana (bez skórki), pokroić, zmiksować z łyżką kakao i łyżeczką cukru waniliowego. Pychota.

Wskazówki i uwagi:

Owoce mrożone: możemy wcześniej zamrozić świeże lub użyć z gotowej mrożonki.
Nadesłał(a) Olenika92, dnia: Jul 1, 2008
Przepis nie został skopiowany z żadnej publikacji, papierowej ani elektronicznej.

Twoje zapiski: