Sorbet owocowy
Świetna alternatywa dla lodów. Nieźle mrożą. Najlepiej podawać razem z tak samo zrobionymi lodami bananowymi (ew. plus kakao) i ozdobić bakaliami, suszonymi daktylami i chipsami bananowymi. Lepsze od zwykłych.
Rodzaj diety: wegańska & RAW
Składniki:
zamrożone owoce - np. wiśnie, czereśnie, truskawki, brzoskwinie, ananas, borówki, porzeczki, kiwi
ew. cukier
ew. likier
lody bananowe/kakaowe:
banan
ew. łyżka kakao
cukier waniliowy
Przygotowanie:
do 15 min.
Owoce - co akurat się ma - wyjąć z zamrażalnika i każde osobno zmiksować za pomocą blendera. Ewentualnie dodać cukru lub jakiś dobry likier.
W czasie robienia kolejnej kulki przechowywać miseczkę w zamrażarce - jeśli jest mało smaków i porcji, jest to niekonieczne.
Lody bananowe/kakaowe: zamrozić banana (bez skórki), pokroić, zmiksować z łyżką kakao i łyżeczką cukru waniliowego. Pychota.
Wskazówki i uwagi:
Owoce mrożone: możemy wcześniej zamrozić świeże lub użyć z gotowej mrożonki.
Twoje zapiski: