Makaron z suszonymi pomidorami, tofu i rukolą
Rukola dzięki króciutkiemu podsmażeniu traci większość swojej goryczki zachowując jednak jędrność i wprowadza do potrawy przyjemny, świeży smak. Zdecydowany akcent suszonych pomidorów kontrastuje natomiast z delikatnym tofu i makaronem. To autorski pomysł mojego Wojtka, na stałe wszedł do naszego menu :)
Rodzaj diety: wegańska
Składniki:
makaron - używamy różnych, czasem nawet połamanego spaghetti ;)
sól
suszone pomidory
tofu naturalne
rukola
olej lub oliwa z oliwek do smażenia (można wykorzystać olej z suszonych pomidorów)
Przygotowanie:
Gotujemy makaron.
W tym czasie suszone pomidory kroimy w paseczki, a tofu w drobniejszą lub grubszą kostkę. Oba składniki wrzucamy na patelnię i smażymy, aż tofu się troszkę przyrumieni. Dodajemy opłukaną i osuszoną rukolę, mieszamy przez chwilę, aż rukola "oklapnie", ale nie za długo, żeby nadal zachowała jędrność. Przekładamy natychmiast z patelni, nawet jeśli makaron nie jest jeszcze gotowy.
Wszystko razem mieszamy, żeby makaron przeszedł aromatem pozostałych składników. Można dosolić do smaku. Smacznego :)
Twoje zapiski: