puszka.pl - pysznie!

Makaron z suszonymi pomidorami, tofu i rukolą

Rukola dzięki króciutkiemu podsmażeniu traci większość swojej goryczki zachowując jednak jędrność i wprowadza do potrawy przyjemny, świeży smak. Zdecydowany akcent suszonych pomidorów kontrastuje natomiast z delikatnym tofu i makaronem. To autorski pomysł mojego Wojtka, na stałe wszedł do naszego menu :)


Rodzaj diety: wegańska

Składniki:

makaron - używamy różnych, czasem nawet połamanego spaghetti ;)
sól
suszone pomidory
tofu naturalne
rukola
olej lub oliwa z oliwek do smażenia (można wykorzystać olej z suszonych pomidorów)

Przygotowanie:

Gotujemy makaron.

W tym czasie suszone pomidory kroimy w paseczki, a tofu w drobniejszą lub grubszą kostkę. Oba składniki wrzucamy na patelnię i smażymy, aż tofu się troszkę przyrumieni. Dodajemy opłukaną i osuszoną rukolę, mieszamy przez chwilę, aż rukola "oklapnie", ale nie za długo, żeby nadal zachowała jędrność. Przekładamy natychmiast z patelni, nawet jeśli makaron nie jest jeszcze gotowy.

Wszystko razem mieszamy, żeby makaron przeszedł aromatem pozostałych składników. Można dosolić do smaku. Smacznego :)
Nadesłał(a) patrycccja, dnia: 2008-06-18 21:51:40.821
Przepis nie został skopiowany z żadnej publikacji, papierowej ani elektronicznej.

Twoje zapiski: