180 g tofu naturalnego
kawałek świeżego kłącza imbiru (około3-4 cm)
pół cytryny
3 łyżki sosu sojowego
2 ząbki czosnku
pieprz
1 jajko
1,5 łyżki pikantnego keczupu
sezam do obtaczania (na oko:))
oliwa do smażenia
Przygotowanie:
Kostkę tofu przekroić na 2 plastry. Kłącze imbiru obrać, zetrzeć na drobnej tartce. Cytrynę umyć, osuszyć, zetrzeć skórkę i wycisnąć sok. Sos sojowy wymieszać z sokiem i skórką cytrynową, startym imbirem, zmiażdżonym czosnkiem i szczyptą świeżo zmielonego pieprzu.
Plastry tofu posmarować z obu stron przygotowaną marynatą i odstawić na 10 minut. Jajko wbić do miseczki, roztrzepać z dodatkiem keczupu. Plastry tofu zanurzyć w roztrzepanym jajku, a następnie obtoczyć w sezamie, mocno dociskając panierkę do powierzchni sznycli.
Smażyć na średnim ogniu z obu stron na złoty kolor. Według przepisu podawać z ryżem lub makaronem i pikantnymi surówkami.
Nadesłał(a) Lady_A,
dnia: 2008-06-15 16:30:11.516
Źródło/autor przepisu: Gazetka reklamowa jednego z supermarketów