puszka.pl - pysznie!

Bakłażan faszerowany ryżem z mieszanką chińską i papryką

Trochę czasochłonne, ale pyszne ;)


Rodzaj diety: wegańska

Składniki: dla 2 osób

1 bakłażan
pół szklanki ryżu (czerwonego, brązowego, białego... jak kto lubi ;])
1 cebula czerwona
trochę mniej niż 1/2 mrożonki chińskiej (marchew, kiełki fasoli Mung, papryka, por, cebula, pędy bambusa, grzyby mun)
ew. szpinak (mrożony w brykiecie albo kilka liści świeżego)
1/2 papryki (ja użyłam żółtej)
1/2 średniego pomidora
4 oliwki
1 łyżka koncentratu pomidorowego
sól
inne przyprawy - ja dałam:
- vegetę "vega" firmy Provita
- bazylię
- tymianek
- czosnek granulowany
- pieprz
oliwa do smażenia

Przygotowanie:

Bakłażana kroimy wzdłuż na pół, wydrążamy miąższ zostawiając 1,5 cm ścianki. Miąższ kroimy w kosteczkę, a wnętrze bakłażana posypujemy solą i odstawiamy go na pół godziny.

Gotujemy ryż. Czerwony strasznie długo się gotuje, więc to wariant dla cierpliwych ;)

Na patelni podsmażamy drobno pokrojoną cebulkę, wrzucamy mieszankę chińską, szpinak i miąższ z bakłażana. Kroimy drobno paprykę, pomidora i oliwki i dorzucamy do reszty. Wszystko dusimy aż stanie się miękkie. Wrzucamy łyżkę koncentratu pomidorowego, dolewamy troszkę wody i mieszamy. Dodajemy ryż i przyprawiamy. Tak oto otrzymujemy farsz warzywno-ryżowy ;)

Wracamy do wydrążonych bakłażanów. Bierzemy bibułkę/ chusteczkę i osuszamy bakłażan z soku, który puścił. Smarujemy wewnątrz oliwą. Nadziewamy i wkładamy do żaroodpornego naczynia. Trzymamy w piekarniku ok 45. minut w temperaturze 180°C. Smacznego! ;)
Nadesłał(a) Fafik, dnia: 2008-06-05 17:34:22.48
Przepis nie został skopiowany z żadnej publikacji, papierowej ani elektronicznej.

Twoje zapiski: