puszka.pl - pysznie!

Surówka z kapusty kiszonej

Surówkę można oczywiście doprawić cukrem, ale ta surówka swój aromat i słodką nutę powinna zawdzięczać jabłkom i marchewce. A dla zrównoważenia smaku dodajemy cebulę i pieprz. To dopiero pycha!


Rodzaj diety: wegańska & RAW

Składniki:

250 g kapusty kiszonej
2 średnie marchewki
2-3 jabłka, soczyste i słodkie lub słodko-kwaskowe
ew. kawałek cebuli białej lub czerwonej
sól
pieprz
+ natka pietruszki (opcjonalnie)

Przygotowanie:

Kapustę kroimy, bo nie chcemy, żeby ciągnęła się jak spaghetti ;) Marchewkę i jabłka obieramy i ścieramy na grubych oczkach. Cebulę bardzo drobno siekamy. Wszystko mieszamy i doprawiamy. Zieleninę mieszamy z surówką lub posypujemy całe danie na talerzu.

Wskazówki i uwagi:

Opcjonalnym, ale świetnym dodatkiem jest cebula - drobniutko posiekana świetnie podkręca smak i komponuje się z nieco większą ilością pieprzu. Nie przepadam za smakiem surowej cebuli ani pieprzem, ale w połączeniu rządzą! :)
Nadesłał(a) patrycccja, dnia: May 19, 2008
Przepis nie został skopiowany z żadnej publikacji, papierowej ani elektronicznej.

Twoje zapiski: