puszka.pl - pysznie!

Kotleciki "warzywny mix" z włoszczyzny, kapusty i kukurydzy

Pyyyszoootaaaa!


Rodzaj diety: wegańska

Składniki: dla 7 osób

marchewka
pietruszka
seler
kapusta
groszek (świeży, mrożony lub z puszki)
kukurydza
cebula
ew. mrożonka warzywna
sól
pieprz
kurkuma lub co kto lubi
sezam
mąka sojowa

bułka tarta do panierowania
olej do smażenia, np. z pestek winogron

Przygotowanie:

Warzywa gotujemy na miękko. Pamiętajcie, by np. groszek wrzucić później niż marchew, a gdy jest z puszki, a nie mrożony, to już w ogóle na końcu. Kapusta też w marę szybko mięknie - należy ją wyjąć i odłożyć na sitko, by spomiędzy liści wyciekła nagromadzona woda, bo jej nie chcemy.

Jak już się wszystko pięknie ugotuje, to trza to przerobić na papkę. Szczęśliwi posiadacze maszynek do mielenia, blenderów i innych cudów świata mogą czuć się wygrani :D Reszta w łapki takie coś do rozgniatania ziemniaków i też jazda. Znów na sitko, by odciekło. W międzyczasie można obrać ziemniaczki i pokroić kapustę kiszoną, która do tego świetne będzie pasowała.

Jak w miarę odcieknie, przyprawiamy solą i pieprzem. Kurkuma też się nada. Przypraw dość sporo dać, bo warzywa same w sobie są słodkie. Potem trza sypnąć sezamu i mąki sojowej do środka.

Formować naprawdę małe kotleciki i obtoczyć w bułce tartej, smażyć na oliwie z pestek winogron. Smacznego!
Nadesłał(a) vanityy, dnia: 2008-05-10 05:47:24.165
Przepis nie został skopiowany z żadnej publikacji, papierowej ani elektronicznej.

Twoje zapiski: