ogórek surowy
makaron ryżowy, najlepiej krótkie wstążki
koperek - sporo
ew. sałata lodowa
opcjonalnie, dla zaostrzenia smaku, można dodać cebulę lub czosnek
sól
ew. pieprz
winegret: oliwa lub olej sałatkowy
1 łyżka soku z cytryny na 3 łyżki oliwy
Przygotowanie:
Makaron namaczamy (lub gotujemy) w lekko osolonym wrzątku zgodnie z instrukcją podaną na opakowaniu.
Nie tracimy czasu i przygotowujemy resztę: ogórka obieramy ze skórki i kroimy w pół-plasterki, koperek siekamy (lub tniemy nożyczkami :), sałatę lodową kroimy w dość wąskie paski (podobne grubością do makaronu wstążki). Opcjonalnie, dla zaostrzenia smaku, można dodać posiekaną cebulę lub przeciśnięty czosnek.
Warzywa delikatnie solimy. Dodajemy dokładnie odcedzony (nie chcemy wody w surówce!) i z grubsza przestudzony makaron. Mieszamy z winegretem i ew. doprawiamy do smaku.
Nadesłał(a) patrycccja,
dnia: 2008-04-21 04:51:09.637
Przepis nie został skopiowany z żadnej publikacji, papierowej ani elektronicznej.