5 dag drożdży
0,5 litra ciepłej wody
2 łyżeczki soli
2 łyżeczki cukru
0,5 kg mąki tortowej
pestki słonecznika, dyni, siemie lniane, płatki owsiane, otręby pszenne lub mąka razowa żytnia ile kto lubi ;) [w przepisie oryginalnie jest wszystkiego po 0,5 szklanki z wyjątkiem płatków (1,5 szklanki) i siemienia]
Przygotowanie:
Wszystkie składniki wymieszać, zostawić na pół godziny, żeby ciasto urosło. Wlać ciasto do formy, nagrzać piekarnik, upiec chlebek i zajadać się ze smakiem ;)
Piekarnik nagrzewamy do 200 stopni C i przy termoobiegu pieczemy 0,5 godziny. Jeśli bez termoobiegu nagrzewamy do 180 stopni C i pieczemy godzinę.
Nadesłał(a) Fafik,
dnia: 2008-04-08 20:06:30.298
Przepis nie został skopiowany z żadnej publikacji, papierowej ani elektronicznej.