Zupa z pomidorów i banana
Rodzaj diety: wegańska
Składniki:
dla 1 osoby
2 średnie pomidory
mała cebula
średni banan
2 łyżeczki koncentratu pomidorowego
1/4 szkl. mleka sojowego
łyżeczka mąki ziemniaczanej
sól
świeżo mielony czarny pieprz
ok. łyżeczki oleju z pestek winogron
2 łyżeczki wiórków kokosowych do posypania
Przygotowanie:
Pomidory umyć, sparzyć, obrać i pokroić w kostkę. Do małego garnka wlać szklankę wody, wrzucić pomidory, wsypać 1/4 łyżeczki soli, rozgotować.
W małym garnku rozgrzać olej, wrzucić drobno posiekaną cebulę, chwilę smażyć, dodać pokrojonego w plasterki banana i jeszcze chwilę smażyć. Wlać rozgotowane pomidory, zagotować, dodać koncentrat pomidorowy.
Mleko sojowe dokładnie wymieszać z mąką ziemniaczaną, wlać do zupy, przyprawić i ogrzewać, aż zupa zgęstnieje. Przed podaniem posypać kokosem
Twoje zapiski: