Baba - pasta/ dip z bakłażana i tahini z warzywami
Znalazłam bardzo podobny przepis do wcześniej podawanego: Baba - pasta/ dip z bakłażana i tahini, tyle że ten jest zrobiony z dodatkiem różnych warzyw. Baaardzo dobre wyszło, więc wstawiam również rozszerzony przepis :) Polecam obie wersje.
Rodzaj diety: wegańska
Składniki:
1 bakłażan - spory, świeży (z napiętą, błyszczącą skórką)
1/4 szklanki soku z cytryny
1/4 szklanki oliwy z oliwek
4-5 łyżek tahini
2 ząbki czosnku
1,5 łyżeczki soli
ew. odrobina pieprzu cayenne
garść świeżej, posiekanej natki pietruszki do posypania
2 średnie marchewki
2 łodygi selera naciowego
2 pomidory
1 mała czerwona cebula (może być też biała, raczej łagodna)
Przygotowanie:
Bakłażana będziemy piec w piekarniku, więc odrywamy listki wokół łodygi, ale (uwaga!) nie odcinamy samej łodygi. Robimy to, żeby listki pod wpływem temperatury się nie ususzyły i nie spaliły. Bakłażana należy jeszcze ponakłuwać widelcem żeby nie eksplodował. Pieczemy go ok. 20 min. w mocno rozgrzanym piekarniku. Jeśli nadal nie jest miękki, trzymamy go w piekarniku odpowiednio dłużej.
W międzyczasie obieramy i ucieramy na tarce marchewki. Selera oczyszczamy, przekrawamy wzdłuż na pół i siekamy w drobne plasterki. Pomidory parzymy, obieramy ze skórki i kroimy w dość drobną kostkę (ale bez przesady!). Cebulę obieramy ze skórki i kroimy w drobna kosteczkę.
Po wyjęciu bakłażana czekamy aż przestygnie i zdejmujemy skórkę, a następnie rozgniatamy go widelcem (albo miksujemy blenderem). Stopniowo dodajemy na zmianę sok z cytryny, oliwę i tahini i mieszamy.
Siekamy drobniutko czosnek, rozcieramy z solą i dodajemy do pasty z bakłażana. Wrzucamy też marchewkę, selera naciowego, i cebulę (pomidory jeszcze czekają). Mieszamy dokładnie i ew. doprawiamy do smaku. Na koniec dodajemy pomidory i delikatnie mieszamy.
Podajemy posypane natką pietruszki, najlepiej z pitą.
Twoje zapiski: