Prosta sałatka z fasolki szparagowej z czosnkowo-cebulowym winegretem
Rodzaj diety: wegańska
Składniki:
dla 4 osób
fasolka szparagowa - 300 g
cebula - kawałek (najlepiej czerwona, ze względu na wygląd dania)
czosnek - 2-3 ząbki
oliwa - 4 łyżki
sok z cytryny - 3 łyżki
musztarda, raczej łagodna - pół łyżeczki
posiekana natka pietruszki - 3 łyżki
sól
pieprz
uwaga: kto nie lubi lub nie ma może pominąć czosnek albo natkę - wyjdzie nieco inna sałatka, ale i tak będzie dobrze smakować
Przygotowanie:
Fasolkę płuczemy, odcinamy ogonki, przekrawamy na pół (lub na 3 części, jeśli strąki są bardzo długie), gotujemy na parze. Kiedy jest gotowa, odcedzamy i studzimy.
Cebulę siekamy w drobna kostkę - w zależności od ostrości potrzebujemy pół do dwóch łyżeczek. Czosnek kroimy jak najdrobniej (potrzebujemy do tego naprawdę ostrego noża) lub przeciskamy przez praskę i rozcieramy z odrobiną soli.
Musztardę (dzięki niej oliwa i sok z cytryny bez problemu się wymieszają) mieszamy z sokiem z cytryny, następnie stopniowo dolewamy oliwy. Dodajemy natkę pietruszki, cebulę i czosnek oraz odrobinę pieprzu i sól.
Przygotowanym sosem polewamy przestudzoną fasolkę. Ew. doprawiamy jeszcze do smaku. Można zajadać na ciepło albo schłodzić w lodówce.
Twoje zapiski: