1 kg pieczarek
2 spore papryki
2 duże cebule
1/2 puszki groszku konserwowego
kilka ząbków czosnku (w zależności od upodobań)
olej słonecznikowy
słoiczek koncentratu pomidorowego
sól
pieprz czarny mielony
papryka w proszku (ostra lub słodka - w zależności od upodobań)
zioła: bazylia, oregano, tymianek (co kto lubi)
Przygotowanie:
W rondlu lub garnku o dość grubym dnie rozgrzać nieco oleju słonecznikowego. Wrzucić cebulę pokrojoną w półtalarki. Gdy cebula trochę się zeszkli, wrzucić pokrojony drobno czosnek oraz dosypać soli, pieprzu i papryki w proszku. Chwilę podsmażyć, a następnie dorzucić pokrojone pieczarki (w grube plasterki albo ćwiartki).
Przemieszać wszystko, przykryć i dusić na średnim ogniu. Pieczarki puszczą sok i zmniejszą objętość. Kiedy będą średnio-miękkie (kilka minut), wrzucić pokrojoną (w paseczki lub kostkę) paprykę (najlepiej różnokolorową). Dusić kolejne kilka minut, w zależności od tego, czy lubimy miękkie czy chrupkie warzywa. Na koniec wrzucić groszek i zaprawić koncentratem pomidorowym. Wsypać zioła.
Gotować jeszcze około 3 minut, żeby smaki przeszły sobą, mieszając od czasu do czasu, bo może się przypalać. Spróbować, ewentualnie doprawić do smaku. I gotowe :)
Wskazówki i uwagi:
Smakuje podawane z makaronem. Z ryżem lub chlebem pewnie też jest dobre :)
Nadesłał(a) bartolome,
dnia: 2007-05-03 00:00:00.0
Przepis nie został skopiowany z żadnej publikacji, papierowej ani elektronicznej.