puszka.pl - pysznie!

Czerwony gulasz pieczarkowy

Potrawa przypomina trochę w smaku popularnego strogonoffa.


Rodzaj diety: wegańska

Składniki: dla 4 osób

1 kg pieczarek
2 spore papryki
2 duże cebule
1/2 puszki groszku konserwowego
kilka ząbków czosnku (w zależności od upodobań)
olej słonecznikowy
słoiczek koncentratu pomidorowego
sól
pieprz czarny mielony
papryka w proszku (ostra lub słodka - w zależności od upodobań)
zioła: bazylia, oregano, tymianek (co kto lubi)

Przygotowanie:

W rondlu lub garnku o dość grubym dnie rozgrzać nieco oleju słonecznikowego. Wrzucić cebulę pokrojoną w półtalarki. Gdy cebula trochę się zeszkli, wrzucić pokrojony drobno czosnek oraz dosypać soli, pieprzu i papryki w proszku. Chwilę podsmażyć, a następnie dorzucić pokrojone pieczarki (w grube plasterki albo ćwiartki).

Przemieszać wszystko, przykryć i dusić na średnim ogniu. Pieczarki puszczą sok i zmniejszą objętość. Kiedy będą średnio-miękkie (kilka minut), wrzucić pokrojoną (w paseczki lub kostkę) paprykę (najlepiej różnokolorową). Dusić kolejne kilka minut, w zależności od tego, czy lubimy miękkie czy chrupkie warzywa. Na koniec wrzucić groszek i zaprawić koncentratem pomidorowym. Wsypać zioła.

Gotować jeszcze około 3 minut, żeby smaki przeszły sobą, mieszając od czasu do czasu, bo może się przypalać. Spróbować, ewentualnie doprawić do smaku. I gotowe :)

Wskazówki i uwagi:

Smakuje podawane z makaronem. Z ryżem lub chlebem pewnie też jest dobre :)
Nadesłał(a) bartolome, dnia: 2007-05-03 00:00:00.0
Przepis nie został skopiowany z żadnej publikacji, papierowej ani elektronicznej.

Twoje zapiski: