puszka.pl - pysznie!

Krupnik


Rodzaj diety: wegańska

Składniki: na 5-litrowy garnek, czyli ok. 8 porcji

ziemniaki - ok. 1/2 kg (3-4 szt.)
kasza jęczmienna lub pęczak - ok. 1 szkl.
włoszczyzna: 2-4 średnie marchewki, 1-2 nieduże pietruszki, kawałek bulwy selera lub kilka liści z łodygami, ew. kawałek pora
1/2 niedużej cebuli
opcjonalnie 2 kostki bulionu warzywnego (już od dawna go nie używam, ale kiedyś dodawałam)
olej do smażenia
sól
pieprz
pieprz ziołowy
ew. papryka słodka w proszku
do posypania zielona pietruszka - bardzo polecam

Przygotowanie:

1. Warzywa obrać, opłukać, pokroić. Można też utrzeć na tarce. Pora najlepiej przekroić na pół, a następnie pokroić w paseczki - dzięki temu nie przybierze formy ciągnących się glutków. Cebulę obrać ze skórki, posiekać w kostkę.
2. Ziemniaki obrać, umyć, pokroić w kostkę.
3. Do garnka wrzucić ziemniaki, kaszę i ew. kostki bulionowe, zalać wodą. Zacząć gotować.
4. Włoszczyznę poddusić z cebulą na patelni z odrobiną oleju i wody - to nada zupie dodatkowego aromatu. Dorzucić je do garnka.
5. Zupę gotować aż warzywa i ziemniaki będą miękkie.
6. Doprawić do smaku. Podawać posypane pietruszką.

Wskazówki i uwagi:

* Kasza jęczmienna ma różne rozmiary. Najlepiej wybrać grubą lub średnią, ale drobna też jest w porządku.
* Proporcje kaszy i ziemniaków można zmieniać wg. własnych upodobań. Ja wolę dużo kaszy i mało ziemniaków.
* Kasza ma tendencje do przywierania i przypalania. Należy więc co jakiś czas mieszać zupę od dna.
* Jeśli w trakcie zupa za bardzo odparuje, należy uzupełnić ją wodą do odpowiedniej konsystencji.
* Jeśli zostawimy zupę na kolejny dzień kasza wchłonie płyn, a ziemniaki część soli. Poza uzupełnieniem wody zazwyczaj trzeba więc nieco zupę doprawić.
Nadesłał(a) patrycccja, dnia: Aug 27, 2000
Źródło/autor przepisu: mama :-)

Twoje zapiski: