puszka.pl - pysznie!

Piegowaty chrzan z gorczycą lub makiem

Chciałam zrobić coś ciekawego i ładnego z wykorzystaniem gorczycy. Chrzan ze swoim jednolitym, jasnym kolorem, idealnie się do tego nadawał. Z gorczycą tworzy ciekawie wyglądający dodatek do kanapek i innych potraw :)


Rodzaj diety: wegańska

Składniki:

3 czubate łyżeczki tartego chrzanu - ja preferuję nieco "odstany", trochę zwietrzały, żeby nie był taki ostry
1 płaska łyżeczka czarnej gorczycy lub maku
sól
pieprz
sok z cytryny
ew. odrobina oliwy lub oleju albo utarte jabłko

Przygotowanie:

Na patelnię wsypujemy gorczycę (lub mak). Prażymy chwilę i mieszamy co jakiś czas potrząsając patelnią. Uwaga, ogień powinien być mały, bo inaczej będzie strzelać z patelni! ;) Na większym ogniu jest szybciej, ale wtedy konieczna jest przykrywka.

Po minucie-dwóch, kiedy gorczyca zacznie już intensywnie pachnieć (ma "przypalony", ale miły zapach), zdejmujemy ją, studzimy trochę i dodajemy do chrzanu. Doprawiamy do smaku. Całość można trochę złagodzić dodając odrobinę oliwy lub oleju albo utarte jabłko.
Nadesłał(a) Kuna, dnia: 2007-02-22 00:00:00.0
Przepis nie został skopiowany z żadnej publikacji, papierowej ani elektronicznej.

Twoje zapiski: