Piegowaty chrzan z gorczycą lub makiem
Chciałam zrobić coś ciekawego i ładnego z wykorzystaniem gorczycy. Chrzan ze swoim jednolitym, jasnym kolorem, idealnie się do tego nadawał. Z gorczycą tworzy ciekawie wyglądający dodatek do kanapek i innych potraw :)
Rodzaj diety: wegańska
Składniki:
3 czubate łyżeczki tartego chrzanu - ja preferuję nieco "odstany", trochę zwietrzały, żeby nie był taki ostry
1 płaska łyżeczka czarnej gorczycy lub maku
sól
pieprz
sok z cytryny
ew. odrobina oliwy lub oleju albo utarte jabłko
Przygotowanie:
Na patelnię wsypujemy gorczycę (lub mak). Prażymy chwilę i mieszamy co jakiś czas potrząsając patelnią. Uwaga, ogień powinien być mały, bo inaczej będzie strzelać z patelni! ;) Na większym ogniu jest szybciej, ale wtedy konieczna jest przykrywka.
Po minucie-dwóch, kiedy gorczyca zacznie już intensywnie pachnieć (ma "przypalony", ale miły zapach), zdejmujemy ją, studzimy trochę i dodajemy do chrzanu. Doprawiamy do smaku. Całość można trochę złagodzić dodając odrobinę oliwy lub oleju albo utarte jabłko.
Twoje zapiski: