8 średnich ziemniaków
300 g pieczarek
100 g tartego sera
cebula średnia
oliwa z oliwek/ olej słonecznikowy do smażenia
sól
pieprz czarny
przyprawy wg uznania
Przygotowanie:
Ziemniaki ugotować w mundurkach na półmiękko, odlać wodę, ostudzić, obrać i pokroić na plastry. W osobnym garnku udusić pieczarki, przyprawić pieprzem i solą. Równolegle na patelni zeszklić na oliwie/ oleju cebulę, dołączyć do pieczarek, dusić razem.
Blaszaną brytfankę wysmarować oliwą/ olejem, ułożyć plastry ziemniaków, następnie ułożyć łyżką masę pieczarkową. Wszystko posypać tartym serem. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 200°C, piec 20 minut, aż do zarumienienia sera.
Nadesłał(a) meteora,
dnia: 2006-12-19 00:00:00.0
Przepis nie został skopiowany z żadnej publikacji, papierowej ani elektronicznej.