puszka.pl - pysznie!

Ziemniaki zapiekane z pieczarkami i serem

Danie może być spożywane samo, ew. z innymi warzywami, serem pleśniowym itp.


Rodzaj diety: lakto-wege

Składniki: dla 4 osób

8 średnich ziemniaków
300 g pieczarek
100 g tartego sera
cebula średnia
oliwa z oliwek/ olej słonecznikowy do smażenia
sól
pieprz czarny
przyprawy wg uznania

Przygotowanie:

Ziemniaki ugotować w mundurkach na półmiękko, odlać wodę, ostudzić, obrać i pokroić na plastry. W osobnym garnku udusić pieczarki, przyprawić pieprzem i solą. Równolegle na patelni zeszklić na oliwie/ oleju cebulę, dołączyć do pieczarek, dusić razem.

Blaszaną brytfankę wysmarować oliwą/ olejem, ułożyć plastry ziemniaków, następnie ułożyć łyżką masę pieczarkową. Wszystko posypać tartym serem. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 200°C, piec 20 minut, aż do zarumienienia sera.
Nadesłał(a) meteora, dnia: Dec 19, 2006
Przepis nie został skopiowany z żadnej publikacji, papierowej ani elektronicznej.

Twoje zapiski: