puszka.pl - pysznie!

Kluski lane na śniadanie

Przepis pochodzi z lat dzieciństwa. Prawie zawsze jadąc do babci dostawałam na śniadanie lane kluseczki. Wtedy, jako dziecko, uwielbiałam posypywać je po wierzchu cukrem. Teraz za nic bym takich nie zjadła. Z kolei znajoma, jeśli nie posoli odrobinę mleka, to w ogóle tego nie przełknie - a naprawdę uwielbia lane kluski. Tak więc można je jeść na różne sposoby w zależności od upodobań :-)


Rodzaj diety: lakto-ovo-wege

Składniki: dla 3 osób

mleko - 1 litr
jajka - 3 szt.
mąka - 6 czubatych łyżek
sól - 1 płaściutka łyżeczka
cukier - 2 płaskie łyżeczki

Przygotowanie:

Najpierw robimy ciasto: wszystkie składniki oprócz mleka wrzucamy razem do dużego kubka, dodajemy ok. 5 łyżek mleka (mniej jeśli ktoś lubi twarde kluchy i "czyste" mleko, więcej dla tych co lubią miękkie kluseczki i dodatkowe "farfocle"). Resztę mleka wlewamy do garnka przepłukanego uprzednio zimną wodą i gotujemy.

W tym czasie mieszamy ciasto mikserem - można też ręcznie, ale jeśli ktoś ma lenia jak ja, polecam mikser :-)

Kiedy mleko się zagotuje, zmniejszamy gaz. To bardzo ważne, żeby gaz podczas lania ciasta nie był zbyt duży, bo mleko nam wykipi. Nie radzę więc szarżować i próbować oszczędzać na czasie :-) Oczywiście mleko nie może też przestać się gotować, bo zamiast klusek będziemy mieli na dnie pacię z surowego ciasta.

Teraz powoli lejemy ciasto jednocześnie mieszając mleko łyżką. Oczywiście nie lejemy non stop w jednym miejscu, żeby kluski się ze sobą nie sklejały. Czym cieńszy strumyk ciasta, tym drobniejsze kluseczki. Jeśli ciasto jest bardzo gęste należy "odcinać" kluski łyżką, bo na pewno nie uda nam się takiego ciasta lać :)

Jeszcze chwilę gotujemy (jeśli zrobiliśmy duże kluski z b.gęstego ciasta, to ta chwila powinna być nieco dłuższa :) i gotowe - smacznego!
Nadesłał(a) patrycccja, dnia: 2000-06-20 00:00:00.0
Przepis nie został skopiowany z żadnej publikacji, papierowej ani elektronicznej.

Twoje zapiski: