Pycha. Ja lubię, gdy warzywa są tak nie do końca wysmażone, lekko jeszcze chrupiące. Nie eksperymentować z przyprawami, bo raz dodałam gałki muszkatołowej i wyszło takie sobie.
1 torebka ryżu
zielona soczewica (może być z puszki)
1/2 czerwonej papryki
kawałek zielonego ogórka
groszek z puszki (może być z marchewką, a jak nie, to może być surowa marchewka)
olej do smażenia
sól
inne przyprawy (np. curry, kurkuma, pieprz, papryka...)
Przygotowanie:
Ryż ugotować na sypko, ale nie rozgotować. Oddzielnie ugotować soczewicę.
Pokrojoną w paseczki paprykę podsmażyć na patelni do miękkości. Dodać ogórka (i ew. surową marchewkę startą na grubej tarce) i smażyć jeszcze z 10 min. Dodać soczewicę i groszek. Przyprawić wedle uznania. Na koniec dodać ryż i dokładnie wymieszać. Nie smażyć za długo, bo groszek i tak jest miękki.
Wskazówki i uwagi:
Sposób na ryż na sypko: przed gotowaniem dokładnie opłukać go wodą - nie będzie się później kleił.
Nadesłał(a) sztere,
dnia: 2006-10-15 00:00:00.0
Przepis nie został skopiowany z żadnej publikacji, papierowej ani elektronicznej.