puszka.pl - pysznie!

Kotlety z kalafiora


Rodzaj diety: ovo-wege

Składniki: dla 4 osób

średniej wielkości kalafior
3 jajka
3 łyżki bułki tartej + do obtoczenia
sól
pieprz
olej do smażenia

Przygotowanie:

Kalafiora gotować z niewielką ilością soli. Po ugotowaniu odstawić do wystygnięcia, a następnie rozgnieść go widelcem lub praską do kartofli. Doprawić, dodać 2 jajka oraz 3 łyżki bułki tartej. Wszystko dokładnie wymieszać. Jeśli konsystencja jest zbyt rzadka, dodać jeszcze bułki tartej.

Formować kotlety i obtaczać je w jajku i bułce. Smażyć do uzyskania chrupiącej brązowej panierki. Smacznego!

Wskazówki i uwagi:

Kotlety można podawać na gorąco jako cześć dania głównego, z ziemniakami i surówką, lub jako przekąskę na zimno.

Kotlety mogą spokojnie siedzieć w lodówce przez 2-3 dni.
Nadesłał(a) ~kaczex-zoo, dnia: 2006-08-26 00:00:00.0
Przepis nie został skopiowany z żadnej publikacji, papierowej ani elektronicznej.

Twoje zapiski: