puszka.pl - pysznie!

Curry z zielonej fasolki

Kuchnia tamilska


Rodzaj diety: wegańska

Składniki:

Fasola zielona - ok. 40 dkg świeża lub mrożona, pocięta na kawałki,
1 łyżeczka nasion kopru /fennel,
1 łyżeczka nasion kminu (kminku indyjskiego)/cumin,
1 łyżeczka gorczycy,
0,5 łyżeczki kurkumy
1 duża cebula drobno pokrojona,
2 łyżki oleju (z oliwy najlepszy),
1-2 łyżeczki przyprawy curry,
1 łyżeczka soli,
ew. 1 łyżka przecieru pomidorowego.

Przygotowanie:

Podgrzej olej, zesmażyć cebulę do jasnobrązowosci (należy dodawać wodę, jeśli przywiera), dodać przyprawy i sól, smażyć aż gorczyca będzie wyskakiwać z patelni.
Dodać fasolę i pomidory, zalać wodą, aby przykryła wszystko i gotować do miękkości. W razie potrzeby podlewać wodą. Smakuje lepiej na drugi dzień.

Wskazówki i uwagi:

Iza: Najlepiej gotuje się w woku lub w garnku z grubym dnem.
Gdy się zaczyna przypalać, to przełożyć do innego naczynia
- nie mieszać. Wyjątkiem jest cebula, gdy się karmelizuje,
zwłaszcza smażona na oliwie, można podlać kilkoma łyżkami wody i dalej smażyć aż do zbrązowienia. Nawet przypalona dodaje fantastycznego aromatu, i w kuchni mojego meża (tamilow) używana wtedy jest jako przyprawa dodawana pod koniec gotowania, przed podaniem potrawy na stół.
Nadesłał(a) Kuna, dnia: 2006-03-30 00:00:00.0
Źródło/autor przepisu: pl.rec.kuchnia, izasow

Twoje zapiski: