puszka.pl - pysznie!

Zupa-krem pomidorowa z czosnkiem i szczyptą gałki

Magda: "Można podać, wedle upodobania, z krakersami, makaronem naleśnikowym, ryżem, cienkimi tostami natartymi czosnkiem, kostkami chleba usmażonymi na maśle z ziołami, groszkiem ptysiowym lub posypać parmezanem ciętym w cienkie listki i ustroić listkiem bazylii".
Ja kostki chleba smażę na oleju, a zupę posypuję nie parmezanem tylko startymi na tarce migdałami - odlot! :D



Rodzaj diety: wegańska

Składniki:

1 szklanka posiekanych pomidorów - świeżych lub ze słoika albo z puszki (najlepiej całe, bez skórki)
+ 1 szklanka soku z puszki po pomidorach
1 cebula
2 ząbki czosnku (jak kto lubi)
2 łyżki oliwy do smażenia
1/2 szklanki bardzo mocnego wywaru z warzyw
2 łyżki koncentratu
1 łyżka maggi - ja pominęłam, nie dodaję takich rzeczy
sól
pieprz
oregano
bazylia
szczypta gałki muszkatołowej

1 szklanka śmietanki (w wersji lakto, czyli dla spożywających nabiał; w wersji wegańskiej pominąć)

Przygotowanie:

W zimie, jeśli ma się pomidory w słoju albo z puszki, odcedzić, zachować cały sok. Pomidory posiekać na kawałki.

Cebulę i czosnek zeszklić na oliwie, nie przysmażając, dodać pomidory i smażyć na wysokim ogniu ciągle mieszając, około 2 minuty, dodać po kolei resztę składników oprócz śmietanki, gotować na małym ogniu 5 minut.

Przelać do blendera, w dwóch lub trzech porcjach (w wersji lakto-wege dodając śmietankę). Po zmiksowaniu przelać do garnka i doprowadzić do wrzenia na najmniejszym ogniu, ciągle mieszając.

Wskazówki i uwagi:

Magda napisała: "Zupa-krem musi mieć śmietankę, żeby naprawdę była creme".
Ja oczywiście zrobiłam bez śmietany, bo jestem weganką. Pycha! Śmietana wcale nie jest potrzebna :)
Nadesłał(a) Kuna, dnia: Mar 25, 2006
Źródło/autor przepisu: pl.rec.kuchnia, Magdalena Bassett

Twoje zapiski: