puszka.pl - pysznie!

Surówka "zimowa tęsknota za pomidorami"

Wczorajszy pomysł mojej siostry. Tak mi zasmakowało, że dziś znów zrobiłam, tym razem sama :) Pyszne i pomidorowe! :)


Rodzaj diety: wegańska & RAW

Składniki: dla 1 osoby

pół niedużej sałaty lodowej, ew. dodatkowo inne rodzaje sałaty
pomidory (2 szt.) lub pomidorki koktajlowe
ew. pomidory suszone, w oleju
awokado (dojrzałe!), 1 szt.
ćwiartka niedużej cebulki, najlepiej czerwonej (żeby było ciekawsze kolorystycznie :)
sól

sos:
sok z cytryny lub ocet winny (najlepiej balsamiczny)
oliwa lub olej sałatkowy (3 razy tyle, co soku z cytryny lub octu)
ew. pesto czerwone (z suszonymi pomidorami)

Przygotowanie:

Sałatę lodową kroimy na pół, później wzdłuż na kilka części, a następnie w dość cienkie paseczki (ale bez przesady :). Inne rodzaje sałaty rwiemy na nieduże kawałki.
Cebulę siekamy na cieniutkie piórka.
Awokado przekrawamy na pół, wyjmujemy pestkę, obieramy ze skórki, przekrawamy na ćwiartki, a później na plastry.
Pomidory myjemy. Koktajlowe przekrawamy na połówki, zwykłe wyparzamy, obieramy ze skórki, kroimy na ćwiartki, a później w nieco większą kostkę lub plasterki.
Jeśli mamy suszone pomidory, to kroimy je w kwadraciki lub cienkie paseczki.

Wszystko wrzucamy razem, solimy i zalewamy sosem. Mieszamy delikatnie i gotowe :)

Wskazówki i uwagi:

Pesto czerwone: ja kupiłam w jakimś sklepie ze zdrową żywnością pesto firmy Bio Idea. Jest wegańskie (zamiast sera są migdały), organiczne i przepyszne :D
Nadesłał(a) patrycccja, dnia: Feb 5, 2006
Źródło/autor przepisu: moja siostra :)

Twoje zapiski: