puszka.pl - pysznie!

Gryczana z czochem i tofu wędzonym

Smaczny dodatek do wszelkich potraw typu leczo lub jako coś, co zastępuje ryż czy kaszę bez dodatków.


Rodzaj diety: wegańska

Składniki: dla 6 osób

kasza gryczana palona - duży kubek
tofu wędzone - kostka
czosnek - kilka ząbków
olej do smażenia
sos sojowy
sól

Przygotowanie:

Zalać kubek kaszy dwoma kubkami wody, posolić, zagotować, po kilku minutach odstawić na pół godziny w cieple. Można też zwyczajnie ugotować kaszę na żywca, nie mieszając i nie przypalając, wiedząc, że ma wciągnąć całą wodę.

Tofu pokroić w kostkę, czosnek posiekać lub zmiażdżyć. Na oleju krótko przesmażyć czosnek, dodać tofu, krótko przesmażyć, dodać kaszę, dokładnie wymieszać kropiąc sosem sojowym do smaku i niezbyt długo przesmażyć.
Nadesłał(a) wojmat, dnia: Nov 1, 2005
Przepis nie został skopiowany z żadnej publikacji, papierowej ani elektronicznej.

Twoje zapiski: