1 i 1/3 szklanki daktyli
1/3 szklanki orzechów pekanowych
1/3 szklanki margaryny (85 g)
1/2 szklanki wody
3/4 szklanki rodzynek
pol łyżki cynamonu
pol łyżki gałki muszkatołowej
odrobina soli
2 szklanki mąki razowej
1 łyżka proszku do pieczenia
Przygotowanie:
Pokrój daktyle i orzechy pekanowe. Wrzuć daktyle, orzechy, margarynę i rodzynki do dużego garnka. Gotuj tak długo, aż zacznie wrzeć, a potem jeszcze kilka minut.
Zdejmij z ognia, dodaj pozostałe składniki i dokładnie wymieszaj. Wlej mieszankę do formy do pieczenia. Piec ok. 45 minut w temp. 190-200 stopni C.
Wskazówki i uwagi:
Orzechy pekanowe mozna zastąpić włoskimi bądź migdałami. Podobnie daktyle - można zastąpic je figami. Wtedy jedynie nazwa ciasta staje się niewłaściwa. Smacznego!
Nadesłał(a) Chihiro,
dnia: 2006-02-27 00:00:00.0
Źródło/autor przepisu: Przepis z książki Leah Leneman "Easy vegan cooking. Over 350 delicious recipes for every occasion"